Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2014 15:11 - Циганско социално инженерство
Автор: carloscontrera Категория: Политика   
Прочетен: 2858 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Бутиковото Mинистерство на инвестиционното проектиране (МИП) и неговият ръководител Иван Данов нагло обявяват, че ще строят и подаряват жилища на циганите. Министър Данов бодро рапортува, че понастоящем се разсъждава върху „стандарта за социални жилища за ромите”. По-нататък е доизяснено що е то стандарт за циганите и какви са неговите параметри: „Стандартът трябва да предвижда каква ще е жилищната площ на човек. Според министъра тя трябва да е поне 7,5 кв. м. на член от домакинството, колкото са били строителните норми по времето на социализма” и още “Възможно е в новия стандарт тази норма да е малко по-голяма, но няма да има жилища по 150 квадрата”, обясни арх. Данов.”

Безспорно казаното от Данов е пределно лаконично. Да се надяваме, че в духа на най-добрите управленски традиции замисляното благоустройство за циганите за държавна сметка ще си остане на думи.

Какво всъщност казва архитектът Данов. Цяло едно министерство (МИП) ще се ангажира с разработване на „стандарт за социални жилища на ромите”. Очевидно щом ще се разработва тепърва, към момента такъв няма. Очевидно някакви важни обществени или други общностни интереси налагат държавата да се фокусира върху единна норма за проектиране и строеж на цигански обитания. Нещо повече – въпросните жилища ще са социални, т.е. обществени. Когато става дума за обществени жилища, да имаме предвид, че всеки ползва и после не плаща. Неслучайно евфемизъм за деградация, разпад, разсипия и други деструктивни състояния е изразът „обществен кенеф”. В тази връзка Данов вероятно ще проектира и пише стандарт за обществени кенефи или по-скоро за жилища, които ще бъдат обърнати на обществени, пардон, социални кенефи. Сметката, разбира се, ще я платим чрез данъците.

Явно министърът страда от онази повсеместна форма на правен нихилизъм, характерна за почти всички, които заемат висши държавни длъжности. Защото стандартът за социални жилища на роми представлява дискриминация спрямо всички останали. Това се нарича привилегия, основана на произход – нещо, което е забранено от международното право, респективно и от вътрешното ни право – справка в Закона за защита от дискриминация. Това едва ли е известно на Данов. С други думи, към настоящия момент същият този министър следва да се сдобие с жалба и производство по Закона за защита от дискриминация. На министъра явно въобще не му е ясно, че различното третиране на една група хора за сметка на всички останали е дискриминация. Циганското социално инженерство, предложено от МИП, е христоматиен пример как държавата създава дискриминация. Толерирането и фаворизирането на една група за сметка на други, на мнозинството, е закононарушение. На Данов не му е ясно вероятно и друго, че колективни права няма – има индивидуални. Справката може да си я направи в Конституцията на Р България и в решенията на Конституционния съд. За това не се изисква висше образование – специалност „Право”.

Каква е икономическата логика на проекта за социалния ромски кенеф? Никаква, разбира се. Дайте, за да дадем. Това е логиката. Оказва се, че циганите се нуждаят от специален стандарт за жилище. Министърът Данов, верен на лозунга „Назад към корените”, говори за стандартите на социализма. И, типично по социалистически, е готов да вземе от работещите и плащащите, за да даде на неработещите и неплащащите. А, че ще се работи по този червен принцип става ясно от идеята да се създава Държавен фонд, който да финансира строежа на социални жилища.  

В своето простодушие, защото адекватен човек едва ли би коментирал подобна концепция, освен на първи април, министърът стига до там да ни обяснява, че нямало да има жилища по 150 кв.м. Нагло, цинично, но можем да го отдадем по-скоро на глупост, отколкото на арогантност или превъзходство на мисълта. За всички онези, които живеят в панелките по 40-60 кв. м., които са купили сами, за живеещите под наем, без перспективата някога да получат шанс за собствено жилище, за онези, които 20-30г. ще плащат ипотечните си кредити, това е недопустимо и неприемливо. Никой от работещите не е получил нищо даром.

Държавата не се интересува от нормалните, а от маргиналите. Четем за планове, проекти, строежи на цигански апартаменти. Няма да чуем обаче за планове, проекти и строежи на жилища за младите работещи семейства с деца например.

Жилищата (новите социални домове за роми, ако се придържаме към дефиницията на министъра) щели да бъдат давани срещу малък наем. То и сега стотици хиляди цигани обитават общински жилища, но не плащат нито наема на общините, нито консумативите си – ток, вода и парно. С какво ще е по-различно положението в Иван-Дановите проектожилища? Никаква разлика.

Щели да облагородяват сегашните гета, но за сметка на общините. В гетата е цъфтежът на незаконното строителство. Значи, за да се облагородява, първо трябва да се събаря. Кога и кой? Някой вярва ли, че Данов, ДНСК, РДНСК и кметовете на общини някога някъде ще бутнат незаконните постройки в гетата? Аз не вярвам на тая приказка.

Вместо да се изкоренява социалният паразитизъм, той се поощрява от такива като Данов, но за наша сметка, с което самият Данов се превръща в същия социален паразит като тези, които протежира. Фамозното му министерство вероятно ще остане в историята с това, че месеци наред сградата му беше празна – един охранител и една секретарка. И с подобни глупости за социално инженерство.

Време е гостоприемникът да се очисти от паразитите. Физиологичен процес. 




Гласувай:
4



1. olivie - Нищо ново под слънцето.
04.04.2014 16:32
Целта е да се излапат едни пари по програми от ЕС. А той както се знае ще ги отпусне с удоволствие, щом се касае за ромите /резервен план - бежанците/ Само дето се мълчи по главния въпрос: Как аджеба ще ги вкарат вътре и ще им искат пари за ток и вода, а сегашните им обиталища трябва да се бутнат насила? При соца това беше изпробвано - още първата зима ромите изгориха паркета и освободиха територията на север от линията с новите блокове. Кой малоумник мисли, че ще се вържат втори път? Ром това е философия за начин на живот - вид паразитизъм ако използваме истинските имена на нещата. БАУ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: carloscontrera
Категория: Политика
Прочетен: 101947
Постинги: 24
Коментари: 30
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930